Αρχική Θέατρο «Η μηχανή του Τούρινγκ» του Benoit Soles με τον Ορφέα Αυγουστίδη στο Θέατρο Αριστοτέλειον

«Η μηχανή του Τούρινγκ» του Benoit Soles με τον Ορφέα Αυγουστίδη στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Σε μια από τις δυσκολότερες θεατρικές περιόδους λόγω της πανδημίας, «Η μηχανή του Τούρινγκ» κατέρριψε κάθε ρεκόρ και ανακηρύχτηκε μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις, της σεζόν.

με Παναγιώτης Χασάπης

Μετά από 116 παραστάσεις στην Αθήνα, sold out στην πλειοψηφία τους, με περισσότερους από 25.000 θεατές, «Η μηχανή του Τούρινγκ», ανεβαίνει στο Θέατρο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης, για λίγες μόνο παραστάσεις, από 5 έως 9 Οκτωβρίου, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα, για να πρωταγωνιστήσει και πάλι στα θεατρικά δρώμενα της νέας θεατρικής περιόδου.

Μια παράσταση που ύμνησαν κοινό, κριτικοί, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου, Benoit Soles, ο οποίος δήλωσε: «Νιώθω πραγματικά συγκινημένος και θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές! H ερμηνευτική δεινότητα του Ορφέα Αυγουστίδη, πραγματικά με μάγεψε. Κατά τη διάρκεια της παράστασης ένιωσα τον παλμό του κοινού, που παρακολουθούσε καθηλωμένο!»

Ο Τούρινγκ είναι μόνος του πια. Όλα όσα βλέπουμε συμβαίνουν στο μυαλό του. Είναι κομμάτια της μνήμης του. Είναι η ύστατη προσπάθεια μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στη ζωή του.

«Βρίσκομαι υπό κατ’ οίκον περιορισμό και υποχρεωμένος να υποβάλλομαι σε ορμονοθεραπεία για ένα ολόκληρο χρόνο»

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Ο ρόλος του στην ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. Πάνω από όλα όμως ο Τούρινγκ είναι ο υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Η απόδειξη πως η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή να ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε κοινωνικό παρεμβατισμό, κάθε στερεότυπο, κάθε αναστολή.

«Έχεις κρατήσει ποτέ μυστικό; Ένα πραγματικά μεγάλο μυστικό;
Έχεις ακούσει ποτέ να μιλούν για το «Αίνιγμα»;
Ήρθε η ώρα λοιπόν να με ακούσεις πολύ προσεκτικά!»

Εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του Hugh White more «Breaking the code»
Βασισμένο στο βιβλίο του Andrew Hodges «Alan Turing: The enigma»

Στο ρόλο του Άλαν Τούρινγκ ο Ορφέας Αυγουστίδης

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά – Κοστούμια: Όλγα Μπρούμα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Μαρίζα Ρίζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Trailers: Άκης Πολύζος

Διεύθυνση παραγωγής: Χρηστίνα Νιάρου

Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ  Prime Entertainment

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 211 8005141, www.viva.gr

 

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions