Αρχική Ειδήσεις Μεξικό: Νέα δολοφονία δημοσιογράφου -18 δολοφονίες δημοσιογράφων μέχρι στιγμής φέτος

Μεξικό: Νέα δολοφονία δημοσιογράφου -18 δολοφονίες δημοσιογράφων μέχρι στιγμής φέτος

Λίγο πριν την δολοφονία του είχε δημοσιεύσει στο Facebook ένα κείμενο με τίτλο «Έγκλημα πολέμου χωρίς κατηγορίες εναντίον των επικεφαλής» όπου αναφερόταν στην συνέργεια τοπικών αξιωματούχων για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών το 2014

με Έλενα Τσιουρλή

Ένας ακόμη δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του σήμερα στην πολιτεία Γκερέρο στο Μεξικό με σφαίρες μέσα στο αυτοκίνητο του, έπειτα από κείμενο που δημοσίευσε σχετικά με το μυστήριο εξαφάνισης των 43 φοιτητών και την φερόμενη εμπλοκή αξιωματούχων στην υπόθεση. Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητική έκθεση για το συμβάν είχε χαρακτηρίσει «κρατικό έγκλημα» την εξαφάνισή των 43 νεαρών στην πολιτεία Γκερέρο τον Σεπτέμβριο του 2014. πικαλούμενος έναν «προστατευόμενο μάρτυρα», ο Ρομάνο ανέφερε στο άρθρο του ότι την εποχή των γεγονότων υπήρξε συνάντηση μεταξύ τεσσάρων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, ο οποίος προφυλακίστηκε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης με την κατηγορία της «αναγκαστικής εξαφάνισης», και ο πρώην κυβερνήτης της Γκερέρο.

Μέσα στον μήνα Αύγουστο έχουν δολοφονηθεί άλλοι 3 δημοσιογράφοι, ενώ μέχρι στιγμής για την φετινή χρονιά στο Μεξικό έχουν δολοφονηθεί συνολικά 18 δημοσιογράφοι.

Οι περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητες και σημειώνονται σε περιοχές όπου δρουν καρτέλ ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Article 19, η φετινή χρονιά είναι ήδη η πιο φονική για τους δημοσιογράφους στο Μεξικό. Η βία εναντίον μελών του Τύπου αυξήθηκε κατακόρυφα από το 2018 όταν ανέλαβε την προεδρία ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, καταγγέλλει η οργάνωση.

«Η σύμπραξη μεταξύ των αρχών και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων», τόνισαν οι RSF. «Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξαλείψει αυτή τη βία και την ατιμωρησία», κατήγγειλαν.

Με 150 δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί από το 2000, το Μεξικό θεωρείται από τους RSF μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους εργαζόμενους στον Τύπο.

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions