Αρχική Ειδήσεις Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι – Τον εντόπισε και τον σκότωσε η CIA

Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι – Τον εντόπισε και τον σκότωσε η CIA

Η εξόντωση του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι είναι το βαρύτερο πλήγμα στην Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του ιδρυτή και ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, Οσάμα Μπιν Λάντεν

με Έλενα Τσιουρλή

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ένας από τους σημαντικότερους καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο εξοντώθηκε από τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε   ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ήταν το αποτέλεσμα «προσεκτικής, υπομονετικής και επίμονης» δουλειάς από στελέχη των αντιτρομοκρατικών και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε έκτακτο διάγγελμα του ανακοίνωσε ότι με ένα πλήγμα στον καρδιά της Καμπούλ πριν από μερικά 24ωρα, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, έπεσε νεκρός.

Η επιχείρηση εξόντωσης εκ των «εγκεφάλων» της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 στις ΗΠΑ είχε σχεδιαστεί κοντά 6 μήνες πριν και εκτελέστηκε με drone που πέταξε πάνω από την Καμπούλ και εκτόξευσε δύο πυραύλους Ninja Hellfire, οι οποίοι περιέχουν εκατοντάδες μεταλλικά καρφιά και μακριές ατσάλινες λεπίδες, ικανές να τεμαχίσουν τον στόχο τους.

Οι φωτογραφίες του κτιρίου όπου ζούσε ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και στο μπαλκόνι του οποίου έπεσε νεκρός, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, δείχνουν πως μόνο μερικά παράθυρα ήταν καμένα και όλα τα άλλα ήταν ανέπαφα. Γι’ αυτό και εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Hellfire, που με τις λεπίδες που μοιάζουν με μαχαίρι, τεμαχίζουν το στόχο τους και αφήνουν τα πάντα ανέπαφα γύρω τους. Ο λεγόμενος πύραυλος «ιπτάμενο ginsu» έχει χρησιμοποιηθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις για να σκοτώσει άλλους ηγέτες τζιχαντιστικών ομάδων χωρίς να τραυματιστούν οι περαστικοί.

ην 25η Ιουλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν συγκάλεσε συνεδρίαση με στελέχη «κλειδιά» της κυβέρνησής του και συμβούλων για να λάβει την τελευταία ενημέρωση και να συζητήσει μαζί τους το πώς η εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα θα επηρέαζε τη σχέση της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Αφού άκουσε τις απόψεις των υπουργών και των συμβούλων του, ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πρόταση να διεξαχθεί «ακριβές αεροπορικό πλήγμα» με προϋπόθεση ότι θα ελαχιστοποιείτο ο κίνδυνος να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions