Η ατομική ψυχολογία του Άντλερ, μαζί με την ψυχολογία του βάθους του Σίγκμουντ Φρόυντ, και την αναλυτική ψυχολογία του Γιουνγκ, αποτελούν τα θεμέλια της σύγχρονης ψυχολογίας.
Η άποψή του Άντλερ ότι οι νευρώσεις ανάγονται σε συγκρούσεις ανάμεσα στη φυσική τάση του ανθρώπου για επικράτηση και στον πραγματικό κοινωνικό του ρόλο, απόκτησε κατά το δεύτερο μισό του αιώνα μας μια καινούρια σημασία. Το βασικό βιβλίο του Άντλερ «Ανθρωπογνωσία» θεωρείται ως θεμελιώδες έργο της σύγχρονης ψυχολογίας.
Ο Άλφρεντ Άντλερ υπήρξε Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος. Συμπορεύτηκε με τον Φρόυντ στα πρώτα βήματα της ψυχανάλυσης, μέχρι που απαρνήθηκε τις θεωρίες του ψυχαναλυτικού κινήματος. Διατύπωσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατανόησης και ερμηνείας της συμπεριφοράς του ανθρώπου, ιδρύοντας τη σχολή της Ατομικής Ψυχολογίας.
«Η ανάπτυξη του χαρακτήρα» αποτελεί το κύριο μέρος του έργου του «Ανθρωπογνωσία» (“Menschenkenntnis”, 1927). Εκεί, ο Άντλερ προσεγγίζει με μια ανθρώπινη ματιά τον χαρακτήρα των παιδιών σε συνάρτηση με το κοινωνικό τους περιβάλλον. Εξετάζει, διεξοδικά, το αίσθημα της κατωτερότητας, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων μα και των αδερφών.
Η ανθρωπογνωσία για τον Άντλερ, αποτελεί το κλειδί για μια καλύτερη κοινωνία.
Η «Ανθρωπογνωσία» για όλο τον νεότερο κόσμο, αποτελεί το θεμελιώδες έργο της σύγχρονης ψυχολογίας.