Αρχική Ειδήσεις Ισημερινός: Πολύνεκρη εξέγερση στις φυλακές με 15 νεκρούς

Ισημερινός: Πολύνεκρη εξέγερση στις φυλακές με 15 νεκρούς

Μονάδες της αστυνομίας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου στην φυλακή.

με Έλενα Τσιουρλή

Στην μεγαλύτερη φυλακή του Ισημερινού ξέσπασε άλλη μια αιματηρή εξέγερση από χθες, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 με την αστυνομία να κάνει προσπάθειες να ανακτήσει και πάλι τον έλεγχο. Τουλάχιστον 15 κρατούμενοι μέχρι στιγμής έχουν χάσει την ζωή τους ενώ άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί συμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωσης της SNAI.

Στη φυλακή κρατούνται 4.300 άνθρωποι και τον Φεβρουάριο του 2021  είχε βιώσει επτά συγκρούσεις ευρείας κλίμακας μεταξύ των κρατουμένων με συνολικά 400 νεκρούς.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι αρχές  δεν μπορούν να βάλουν τέλος στα βίαια επεισόδια που ταλανίζουν το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Κατά τους επίσημους αριθμούς, στις φυλακές του Ισημερινού, που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων, ζουν 35.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

Η άλλοτε ειρηνική χώρα, που γειτονεύει με την Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, έχει μετατραπεί σε κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε διάφορες συμμορίες, σύμφωνα με τις αρχές και αναλυτές. Την περασμένη χρονιά, στο κράτος 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 14 ανά 100.000 κατοίκους, με άλλα λόγια σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο άρχισε απογραφή των φυλακισμένων, στο πλαίσιο διαδικασίας που λέει ότι έχει σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, μπροστά στο οξύ πρόβλημα του πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων.

 

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions