Αρχική Ειδήσεις Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα άκρως μεταδοτική παραλλαγή του Covid-19 με την ονομασία «Κένταυρος»

με Έλενα Τσιουρλή

Σύμφωνα με την Guardian, η παραλλαγή BA.2.75 ονομαζόμενη ως “Centaurus” εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και πλέον έχει φτάσει ως το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων προκαλεί αναστάτωση στους ειδικούς καθώς η μεταδοτικότητα της είναι ταχύτερη από εκείνη της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και αντικαθιστά γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες. Ο «Κένταυρος» επίσης έχει ανιχνευθεί από τότε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) την χαρακτήρισε ως “παραλλαγή υπό παρακολούθηση” στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι πενιχρά ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί πλήρως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονας του, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή της, οι ιολόγοι έχουν εκφράζουν ανησυχίες από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75 σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει προέλθει. “Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης σειράς ιών”, δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

“Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι μεταλλάξεις ξεχωριστά, όσο ο αριθμός και συνδυασμός τους”, δήλωσε ο δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανέφερε την Omicron ως δυνητικά ανησυχητική τον Νοέμβριο του 2021. “Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί – δίνουν στον ιό μια ιδιότητα “μπαλαντέρ”, όπου το άθροισμα των μεταλλάξεων μπορεί να είναι χειρότερο από την καθεμία μετάλλαξη μεμονωμένα.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από το σημερινό στέλεχος της Omicron, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions