Αρχική Θέατρο “Μάτια τέσσερα” του Γιάννη Τσίρου και “170 τετραγωνικά/Moonwalk” του Γιωργή Τσουρή στο Ιλίσια-Βολανάκης τον Οκτώβριο

“Μάτια τέσσερα” του Γιάννη Τσίρου και “170 τετραγωνικά/Moonwalk” του Γιωργή Τσουρή στο Ιλίσια-Βολανάκης τον Οκτώβριο

Με δύο διακεκριμένα νεοελληνικά έργα ανοίγει τη νέα σεζόν το θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

με Παναγιώτης Χασάπης

Το Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης ποντάρει στο νεοελληνικό έργο, ανοίγοντας τη νέα σεζόν τον Οκτώβριο με τα “Μάτια τέσσερα” του Γιάννη Τσίρου που σκηνοθετεί μέσα από μια νέα ματιά ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και την επανάληψη της sold out παράστασης “170 τετραγωνικά/Moonwalk” σε κείμενο του Γιωργή Τσουρή και σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.
Ο ποιητικός, οξυδερκής και συνάμα βιωματικός λόγος του Γιάννη Τσίρου αναδεικνύει πολύ εύστοχα τα στερεότυπα, τον καθωσπρεπισμό, την έλλειψη επικοινωνίας και τον κοινωνικό εφησυχασμό (“Άγριος Σπόρος”, “Αξύριστα πηγούνια”) που μαστίζουν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Από τη νέα σεζόν ο Γιώργος Πυρπασόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία του βραβευμένου με Βραβείο Δραματουργίας Καρόλου Κουν (2010) έργου του “Τα μάτια τέσσερα”. Μια σπουδή στην αδυναμία και το απύθμενο χάος των Αρχών και του Νόμου, σε μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και ο κοινωνικά αδύναμος είναι καταδικασμένος στη μοίρα του. Όταν ένα νεαρό κορίτσι συλλαμβάνεται για μια μικροκλοπή κινητοποιείται ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός για να τιμωρήσει τον παραβάτη. Το αστυνομικό όργανο, άκαμπτο, εφαρμόζει το νόμο, ο νομοθέτης αποποιείται τις προσωπικές του σχέσεις με τον παραβάτη, ο δικαστής τηρεί τις δέουσες αποστάσεις. Μόνο ο δημοσιογράφος αναζητά “δικαίωση” για τον αδύναμο. Τότε η τηλεοπτική δημοσιοποίηση, γίνεται το έσχατο καταφύγιο του παραβάτη, έτοιμο να τον κατασπαράξει. Αυτή είναι η υπόθεση του έργου στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Μαρία Κατσανδρή, Χρήστος Σαπουντζής, Ιωακείμ Πανάγος και Ευθαλία Παπακώστα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άννας Ζούλια και οι φωτισμοί της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου.

O Γιάννης Τσίρος σημειώνει

“Ο νόμος είναι ίσος για όλους. Οι άνθρωποι, όμως, δεν είναι ίσοι. Οι κοινωνικά αδύναμοι παραβάτες είναι πιο ένοχοι. […] Άλλωστε, όπου κι αν βρεθούμε, ό, τι κι αν κάνουμε, όποιοι κι αν είμαστε, “δυνατοί” ή “αδύναμοι”, όποια ιδεολογία κι αν έχουμε, θέλουμε ή δεν θέλουμε, κάποια στιγμή, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, οι πράξεις μας, οι αντιδράσεις μας, ακόμα και η αδράνειά μας, θα γίνουν εικόνα μιας τηλεόρασης. Δε μπορούμε να την αποφύγουμε. Ούτε να την αμφισβητήσουμε, γιατί τότε, ίσως στραφεί εναντίον μας”.

Για έναν τέταρτο και τελευταίο κύκλο παραστάσεων συνεχίζονται τα “170 τετραγωνικά/Moonwalk” του συγγραφέα και ηθοποιού Γιωργή Τσουρή, ο οποίος μάλιστα έλαβε το Βραβείο Χορν (2020) για την ερμηνεία του σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη. Με περισσότερα από 200 sold out στο ενεργητικό του, το έργο αποδείχτηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας των τελευταίων χρόνων, ακολουθώντας την σαρωτική πορεία του “Χαρτοπόλεμου” που σκηνοθέτησε επίσης ο Παλούμπης με τον Τσουρή να συμμετέχει στην ερμηνευτική ομάδα και να υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία. Όπως διαβάζουμε στην κριτική του “α”, το κληροδότημα της γενιάς της Μεταπολίτευσης στους σημερινούς τριαντάρηδες έρχεται στο προσκήνιο μέσα από μια οικογενειακή ιστορία. Το πρώτο έργο που υπογράφει ο Γιωργής Τσουρής μαρτυράει την παράφορη ανάγκη του να εκφραστεί. Στην ανανεωμένη παράσταση της εταιρείας θεάτρου Ma non troppo παίζουν οι Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής.

 

Η προπώληση για τα “170 τετραγωνικά/Moonwalk” έχει ξεκινήσει.

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions