Αρχική Ειδήσεις Πτώση αεροσκάφους Antonov: Ανησυχία για την υγεία των κατοίκων – Μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικά

Πτώση αεροσκάφους Antonov: Ανησυχία για την υγεία των κατοίκων – Μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικά

Προειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών να μείνουν μέσα με κλειστά παράθυρα – Μυστήριο με λευκή ουσία η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν

με Έλενα Τσιουρλή

Το Ουκρανικό αεροσκάφος Antonov συνετρίβη  μεταξύ Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου μεταφέροντας  12 τόνους πυρομαχικά  σκοτώνοντας και τα 8 μέλη των επιβαινόντων, όλα Ουκρανικής καταγωγής.

Το Ουκρανικό αεροσκάφος με το 8μελές πλήρωμα, μετέφερε το επικίνδυνο φορτίο από την Σερβία στο Μπακλαντές με την σέρβικη εταιρεία  όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir να ενημερώνει πως πρόκειται για πυρομαχικά όπλα, πιο συγκεκριμένα, μετέφερε εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62 και 82mm M62 καθώς και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Στο σημείο ακολούθησαν απανωτές εκρήξεις ενώ έσπευσε ειδικό συνεργείο πυροτεχνουργών του στρατού για τη διαχείριση ευαίσθητου υλικού.

Ο πιλότος του Αντόνοφ An-12, ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε. Έπειτα από την πτώση του αεροσκάφους με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και οι 8 άνθρωποι, υπήρξε πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου και πυκνό σύννεφο καπνού.

Το ειδικό κλιμάκιο που βρίσκεται στην περιοχή θα διερευνήσει αν υπήρχαν νάρκες αντιαρματικές με φώσφορο στο φορτίο του αεροσκάφους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ το φώσφορο είναι ένα επικίνδυνο χημικό που χρησιμοποιείται στα τροχιοδεικτικά όπλα, στα φωτιστικά βληματα και σε κάποιες νάρκες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τους κάτοικους των κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, κοντά στον τόπο της συντριβής, πως πρέπει να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα και τα κλιματιστικά στα σπίτια τους ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο υψηλή είναι η τοξικότητα του φορτίου του αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία.

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα είναι το γιατί το Antonov δεν προσγειώθηκε στη Λήμνο, που ήταν πιο κοντά στο σημείο όταν ανέφερε τη φωτιά στον κινητήρα και επιχείρησε στροφή για να γυρίσει στη Σερβία, με αποτέλεσμα να συντριβεί στην Καβάλα.  Σημειώνεται επίσης πως το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του στρατού προσπαθεί να απομακρύνει από την περιοχή τους όλμους που έφερε το μοιραίο αεροσκάφος.

Στην περιοχή βρίσκονται μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη ενώ μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής) Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε πως πρέπει να γίνεται έλεγχος για τοξικό περιεχόμενο τους επόμενους δύο μήνες στο σημείο της συντριβής  ενώ υπάρχει ανησυχία για το αν  περάσουν στην τροφική αλυσίδα οι ουσίες από την καύση των υλικών του αεροσκάφους.

Βίντεο:

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions