Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι αρχές της χώρας μας την αυξημένη ροή μεταναστών στο Αιγαίο και στον Έβρο σημειώνοντας 30 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν το ποτάμι του Έβρου ενώ μόνο στη Λέσβο 745 αλλοδαποί επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε 16 περιστατικά ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Λιμενικό, στο διάστημα από την 1η έως τις 27 Ιουνίου έχει αποτραπεί η είσοδος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε 3.534 άτομα
ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης είχε αιτηθεί με την επιστολή του, να παράσχει λεπτομερή ενημέρωση για τις επίπονες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα πάντα με το κεκτημένο της Ε.Ε., ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις προκλήσεις από την Τουρκία ενάντια στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και με εμπρηστικές, αναθεωρητικές και νομικά αβάσιμες δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. “Η Ελλάδα για άλλη μια φορά γίνεται μάρτυρας της αύξησης της πίεσης στα χερσαία σύνορα του Έβρου αλλά και στα νησιά του Αιγαίου”
Ο κ. Μηταράκης επίσης ανέφερε ότι “Εάν η Τουρκία είχε εφαρμόσει το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί με την ΕΕ, δεν θα κάναμε αυτήν τη συζήτηση σήμερα. Κάθε σκάφος που φεύγει παράτυπα από την Τουρκία, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κάθε μέρα. Σύμφωνα με σημαντικό αριθμό μαρτυριών από αιτούντες άσυλο, οι τουρκικές αρχές ενθαρρύνουν ενεργά τις παράνομες αναχωρήσεις.”
Πιο συγκεκριμένα για την κατάσταση στον Έβρο τους τελευταίους μήνες, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι “τα δίκτυα λαθρεμπορων έχουν επινοήσει μια νέα μέθοδο παράκαμψης των συνοριακών ελέγχων και χειραγώγηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και δικαιοσύνης. Οι λαθρέμποροι εγκαταλείπουν ομάδες μεταναστών σε νησίδες που δημιουργούνται από την εποχική χαμηλή ροή του ποταμού Έβρου. Στη συνέχεια ειδοποιούν συγκεκριμένες ΜΚΟ, που ειδικεύονται στη διευκόλυνση της διέλευσης των συνόρων. Αυτές οι ΜΚΟ με τη σειρά τους ειδοποιούν τις ελληνικές αρχές υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, και καταθέτουν επίσης αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με τον τελευταίο να αντιδρά υποδεικνύοντας προσωρινά μέτρα, τα οποία φυσικά δεν προδικάζουν την ουσία καμίας υπόθεσης.”