Μετά από την φονική πλημμύρα στο Πακιστάν έχει σημάνει νέος συναγερμός για κίνδυνο εξάπλωσης θανατηφόρων ασθενειών μέσω του νερού όπως «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθούν γρήγορα ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού, όπως διάρροια, χολέρα, δάγκειος πυρετός και ελονοσία. Μάλιστα, έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 90.000 περιπτώσεις διάρροιας σε μια από τις χειρότερα πληγείσες επαρχίες, τη Σιντ, τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους υγειονομικούς αξιωματούχους.
Τουλάχιστον 1.265 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες, εκ των Το ένα τρίτο των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι παιδιά, εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Την Παρασκευή η Unicef ανακοίνωσε ότι και άλλα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν τώρα στο Πακιστάν λόγω της έλλειψης καθαρού, πόσιμου νερού.
«Τώρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθούν γρήγορα θανατηφόρες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού, όπως διάρροια, χολέρα, δάγκειος πυρετός και ελονοσία», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Φάντιλ της Unicef. «Κατά συνέπεια υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν πολύ περισσότερα παιδιά».
Ο υπουργός Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Πακιστάν, ο Άχσαν Ικμπάλ, δήλωσε ότι η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους για να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη κρίση, τονίζοντας ότι οι πλημμύρες είναι η χειρότερη καταστροφή της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Αρχικά το κόστος των ζημιών είχε εκτιμηθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά εξακολουθούν να αποτιμώνται σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.