Αρχική Ειδήσεις Συναγερμός ΟΗΕ για επισιτιστική κρίση – Ζητούν να μην περιοριστούν οι εξαγωγές τροφίμων

Συναγερμός ΟΗΕ για επισιτιστική κρίση – Ζητούν να μην περιοριστούν οι εξαγωγές τροφίμων

<< Εάν ο κόσμος δεν ελέγξει την επισιτιστική κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο θα μεγεθυνθεί.>> Προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες

με Έλενα Τσιουρλή

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε πως εάν ο κόσμος δεν ελέγξει την επισιτιστική κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο θα μεγεθυνθεί.

Οι προσπάθειες «αντιμετώπισης της κρίσης διατροφικής ανασφάλειας (…) έχουν κεφαλαιώδη σημασία για να αποφευχθεί ο εκτοπισμός ακόμη μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων», επέμεινε ο Φιλίπο Γκράντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Την ανοικτή επιστολή υπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φοβερά δεινά στον ουκρανικό λαό και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας και λιμού για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα ή ήδη ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας», έγραψαν οι δύο αξιωματούχοι απευθυνόμενες στους υπουργούς των χωρών μελών του WTO.

Ζήτησαν εξάλλου από τους υπουργούς «να αποφύγουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών τροφίμων τα οποία αγοράζουν οι λιγότερο προηγμένες χώρες και οι αναπτυσσόμενες χώρες (…) καθώς και αυτά που αγοράζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Δεν είναι σαφές πόσοι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν, «όμως θα είναι μεγάλος αριθμός», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας που διευθύνει για το 2021.

«Οι συνέπειες, αν αυτό δεν επιλυθεί γρήγορα, θα είναι καταστροφικές», τόνισε ο κ. Γκράντι, προτού σπεύσει να αναδιατυπώσει: «είναι ήδη καταστροφικές»

Η επαπειλούμενη καταστροφή αυτή απασχολεί επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, υπουργοί του οποίου συνεδριάζουν στη Γενεύη, και τις εργασίες άλλων οργάνων του ΟΗΕ.

Στα τέλη του 2021, ο κόσμος μέτραγε 89,3 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, αριθμό υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι πριν από 10 χρόνια, πιο συγκεκριμένα 53,2 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους και 27,1 εκατ. πρόσφυγες.

Και τότε η εισβολή της Ρωσίας έριξε στους δρόμους 12 ως 14 εκατ. Ουκρανούς, που αναζήτησαν καταφύγιο είτε σε άλλες περιοχές της χώρας τους, ή στο εξωτερικό. Αυτή η ανθρώπινη θάλασσα είχε αποτέλεσμα να ξεπεραστεί τον Μάιο, για πρώτη φορά στην ιστορία, το όριο των 100 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στην υφήλιο.

«Κάθε χρονιά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι αριθμοί δεν έπαυαν να αυξάνονται», θύμισε ο Φιλίπο Γκράντι. «Είτε η διεθνής κοινότητα θα κινητοποιηθεί και θα αντιδράσει μπροστά σε αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία, βάζοντας τέλος στις συρράξεις και καταλήγοντας σε βιώσιμες λύσεις, ή αυτή η δραματική τάση θα διατηρηθεί».

Σύμφωνα με τον κ.Γκράντι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «κατάφερε φοβερό πλήγμα στη διεθνή συνεργασία»

Ακόμα κι αν η σύρραξη αυτή τερματιζόταν σύντομα –κάτι για το οποίο διατηρεί πολλές αμφιβολίες– «οι ρήξεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και ακόμη μεταξύ βασικών κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) είναι τέτοιες που θα πάρουν καιρό να επουλωθούν».

Και εάν «δεν επουλωθούν, δεν ξέρω πώς θα διαχειριστούμε αυτή την παγκόσμια κρίση», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής.

 

 

 

 

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions