Η εφαρμογή πρόκειται να ταξινομεί τους καύσωνες σε τέσσερις κατηγορίες υψηλών θερμοκρασιών και ενημερώνει τους κάτοικους της Αθήνας ανάλογα με τα δεδομένα επικινδυνότητας, ώστε να προφυλάσσονται αποτελεσματικά από το ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας κατά τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών. Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών δεδομένων καιρού, σε διάστημα δύο δεκαετιών, και δεδομένων θνησιμότητας.
- Οι 4 κατηγορίες χωρίζονται ως εξής: Κατηγορία 0: Υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία ευάλωτων ατόμων
- Κατηγορία 1: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη – Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα
- Κατηγορία 2: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε προφυλάξεις – Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα
- Κατηγορία 3: Ακραίες θερμοκρασίες: Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις
Σημειώνεται ότι μέσω της κατηγοριοποίησης δεν παρέχονται μόνο μετεωρολογικά δεδομένα, αλλά έχει συνυπολογιστεί ο κίνδυνος, τον οποίο μπορεί να διατρέχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας από την ακραία ζέστη. Για την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία, ο δήμος συνεργάστηκε με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, καθώς και με το METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το οποίο άντλησε τα απαραίτητα δεδομένα, μέσω της ομάδας του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου.
O δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά με το πρωτοποριακό πρόγραμμα: «Από σήμερα, οι Αθηναίοι μπορούν να ενημερώνονται έγκαιρα και αποτελεσματικά για τους κινδύνους των επερχόμενων καυσώνων, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχθούν». Τόνισε πως το πρόγραμμα εστιάζει σε «καινοτόμες λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη και να προστατεύσουμε τους κατοίκους και ειδικά τους πιο ευάλωτους από τις συνθήκες καύσωνα». Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει έχει καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο, για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των θερμοκρασιών με τη χρήση ψυχρών υλικών, και κυρίως με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, που προσφέρουν “ανάσες” δροσιάς: Από πολύ μικρούς, όπως τα εννέα πάρκα “τσέπης” που έχουμε ήδη δημιουργήσει σε ισάριθμες γειτονιές της Αθήνας έως τη Διπλή Ανάπλαση, ένα έργο πνοής για την Αθήνα στην πιο επιβαρυμένη, από ζέστη, περιοχή της, τον Ελαιώνα».