Δίχως τέλος ο υγειονομικός τρόμος στον πλανήτη αφού οι αρχές στην Γκάνα της Αφρικής ανέφεραν τον εντοπισμό 2 κρουσμάτων του φονικού ιού Μάρμπουργκ, ο οποίος μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη νυχτερίδων και διασπείρεται στον άνθρωπο μέσω των σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα που δημιουργεί η νόσηση είναι πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, εμετοί και αιμορραγία. Τα δύο θύματα του ιού εισήχθησαν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ναυτία, εμετούς και κατάπτωση, στη συνέχεια τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν και έχασαν την ζωή τους από τον ιό. Από τους 2 νεκρούς λήφθηκαν δείγματα τα οποία βγήκαν θετικά στον ιό Μάρμπουργκ. Στην συνέχεια η αρχές ιχνηλάτησαν τις επαφές των θυμάτων του ιού και έθεσαν 90 άτομα σε καραντίνα.
Η συγκεκριμένη ζωονόσος ανιχνεύτηκε στην Δυτική Αφρική, με την Γουινέα να έχει επιβεβαιώσει ένα κρούσμα πέρσι τον Σεπτέμβριο. Προγενέστερες σποραδικές εμφανίσεις του ιού Μάρμπουργκ στην Αφρική έχουν αναφερθεί στην Ανγκόλα, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα. Σε περιπτώσεις τέτοιων μολυσματικών ασθενειών ο ΠΟΥ κηρύσσει «επιδημικό ξέσπασμα» έστω και με ένα και μοναδικό κρούσμα. Εν προκειμένω, ο ΠΟΥ έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή τις γειτονικές χώρες ώστε να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε κατάσταση συναγερμού.
Ο ιός Μάρμπουργκ από άνθρωπο σε άνθρωπο μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών των μολυσμένων ασθενών αλλά και από επιφάνειες και υλικά που έχουνε πιάσει οι ασθενείς. Η ασθένεια ξεκινά απότομα με υψηλό πυρετό πονοκέφαλο, ναυτία και καχεξία. Η πλειονότητα των ασθενών αναπτύσσουν σοβαρά αιμορραγικά συμπτώματα σε διάστημα επτά ημερών από την μόλυνση τους. Η θνητότητα είναι υψηλή και κυμαίνεται από 24% έως 88% όπως ξέρουμε κι από παλιότερες σποραδικές εμφανίσεις του ιού Μάρμπουργκ κι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το στέλεχος που είναι υπεύθυνο για τη μόλυνση αλλά και η ποιότητα της περίθαλψης την οποία λαμβάνουν οι ασθενείς.