Η μελέτη θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και αναμένεται να διαρκέσει εννέα μήνες, με προϋπολογισμό 100.000 δολάρια. Θα βασίζεται σε ανοιχτά δεδομένα και η έκθεση που θα προκύψει θα δημοσιευτεί από τη NASA.
«Έχουμε τα εργαλεία και την ομάδα που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το άγνωστο. Αυτός είναι ο ίδιος ο ορισμός της επιστήμης» δήλωσε ο Τόμας Ζερμπούχεν, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA.
Αυτό χαρακτηρίζεται ως το πρώτο βήμα στην προσπάθεια εξήγησης των μυστηριωδών θεαμάτων στον ουρανό ή των ανεξήγητων ουράνιων φαινομένων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κλήθηκαν να ερευνήσουν την πιθανότητα ύπαρξης αυτού του φαινόμενου με το πιο πρόσφατο περιστατικό την σπάνια και ιστορική ακρόαση στο Κογκρέσο για τα περιστατικά θέασης UFO ή όπως τα αποκαλούν «Αγνώστου Ταυτότητος Εναέρια Φαινόμενα (UAP)». Επιπλέον, το 2021 είχε δημοσιοποιηθεί μία έκθεση από τον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, στην οποία υπήρχε μία λίστα με περισσότερα από 140 ιπτάμενα αντικείμενα, των οποίων η ταυτοποίηση δεν κατέστη δυνατή.
Στόχο έχει τον εντοπισμό των διαθέσιμων δεδομένων, στον καλύτερο τρόπο συλλογής μελλοντικών δεδομένων και στον τρόπο με τον οποίο η NASA μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να προωθήσει την επιστημονική κατανόηση των άγνωστης ταυτότητας εναέριων φαινομένων (UAP) γνωστά και ως UFO.
«Σύμφωνα με τις αρχές της NASA για διαφάνεια και επιστημονική ακεραιότητα, αυτή η έκθεση θα κοινοποιηθεί δημόσια», διαβεβαίωσε ο Έβανς. «Όλα τα δεδομένα της NASA είναι διαθέσιμα στο κοινό – λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτήν την υποχρέωση – και τα κάνουμε εύκολα προσβάσιμα σε οποιονδήποτε να τα δει ή να τα μελετήσει».