Αρχική Ειδήσεις NASA: Αποστολή του μικροσκοπικού σκάφους Capstone στη Σελήνη

NASA: Αποστολή του μικροσκοπικού σκάφους Capstone στη Σελήνη

Το σκάφος αναμένεται να ανοίξει την δρόμο για την επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη

με Έλενα Τσιουρλή

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρτεμις», διαδόχου του προγράμματος «Απόλλων», Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εκτόξευσε το σκάφος με την ονομασία  «Capstone» και μέγεθος μόλις ενός φούρνου μικροκυμάτων στη Σελήνη.

Η εκτόξευση έγινε από τη Νέα Ζηλανδία με έναν μικρό πύραυλο ύψους 18 μέτρων της εταιρείας Rocket Lab. Το σκάφος, ένας κυβικός μικρο-δορυφόρος που έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και βάρος 25 κιλών, θα μελετήσει επί περίπου έξι μήνες την τροχιά όπου η NASA σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν μικρό διαστημικό σεληνιακό σταθμό (Gateway), στον οποίο οι αστροναύτες από τη Γη θα κάνουν στάση προτού κάνουν την τελική κάθοδο τους στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αποστολή, λόγω του μικρού μεγέθους του χρησιμοποιούμενου πυραύλου και της αργής διαδρομής που επελέγη, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να φτάσει στην προδιαγεγραμμένη άκρως ελλειπτική σεληνιακή τροχιά της, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.

Η τροχιά αυτή θα φέρνει το Capstone σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων (από τον ένα πόλο του φεγγαριού) έως 70.000 χλμ (από τον άλλο σεληνιακό πόλο).

 

 

 

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions