Αρχική Ειδήσεις Ιράν: Τουλάχιστον 76 νεκροί στις διαδηλώσεις

Ιράν: Τουλάχιστον 76 νεκροί στις διαδηλώσεις

Μέσα στα θύματα ήταν και 4 παιδιά

με Έλενα Τσιουρλή

Πανικός επικρατεί στο Ιράν μετά το ξέσπασμα για τον άδικο χαμό της νεαρής γυναίκας που δολοφονήθηκε από την αστυνομία των ηθών καθώς δεν φορούσε σωστά την χιτζάμπ της. Αμέτρητες διαδηλώσεις με πάνω από 76 νεκρούς, ανάμεσα σε αυτούς και 4 παιδιά ενώ 450 συλλήψεις σημειώθηκαν στην επαρχία Mazandaran. Στις διαδηλώσεις μάλιστα γίνεται χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με την Iran Human Rights.

Αναλυτικότερα, «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Iran Human Rights, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις” σε 14 επαρχίες της χώρας, αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά περιλαμβάνονται στους νεκρούς.

»Η ΜΚΟ δηλώνει ότι έλαβε αρκετά “βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη ρίψη πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών» όπως ανακοίνωσε.

Οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini κατά τη σύλληψη της από την αστυνομία ηθικής εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αρχές έκλεισαν το ίντερνετ και ξεκίνησαν  βίαιη καταστολή.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 41 αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερα παιδιά έχουν σκοτωθεί από κρατικές δυνάμεις από την αρχή των διαδηλώσεων ενώ περιγράφει ένα «τρομακτικό μοτίβο εσκεμμένης και παράνομης βολής πραγματικών πυρομαχικών εναντίον διαδηλωτών».

Άλλες αναφορές λένε ότι φοιτητές σε τρία πανεπιστήμια της Τεχεράνης αρνούνταν να παρακολουθήσουν μαθήματα.

 

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions