Αρχική Ειδήσεις Ναυάγιο Αντικύθηρων: Σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Ναυάγιο Αντικύθηρων: Σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στα Αντικύθηρα στην οποία μέχρι στιγμής έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις

με Έλενα Τσιουρλή

Η δεύτερη περίοδος της έρευνας που πραγματοποίησε η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα στο ναυάγιο που χρονολογείται από το 2ο τέταρτο του 1ου αιώνα και στο οποίο ανακαλύφθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαίο τέχνεργο, το οποίο λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων έφερε στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα. Μεταξύ των ανακαλύψεων ήταν και το μαρμάρινο κεφάλι του αγάλματος του Ηρακλή των Αντικυθήρων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Ανάπτυξης τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα είναι:

  • Μαρμάρινη βάση αγάλματοςτης οποίας σώζονται και τα δύο γυμνά κάτω άκρα ανθρώπινης μορφής, καλυμμένη με παχύ στρώμα θαλάσσιου επίπαγου. Για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η λεπτομερής περιγραφή.
  • Μαρμάρινο υπερφυσικό κεφάλιανδρικής γενειοφόρου μορφής, η οποία εκ πρώτης όψεως ταυτίζεται με τον ημίθεο Ηρακλή του τύπου Farnese, του λεγόμενου «Ηρακλή των Αντικυθήρων», και είναι πιθανόν να ανήκει στο ακέφαλο άγαλμα αρ. 5742 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο ανελκύστηκε από τους σφουγγαράδες το 1900.
  • Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από τη ανεύρεση δύο ανθρώπινων δοντιώνπάνω σε συμπαγές συσσωμάτωμα με ίχνη χαλκού, το οποίο δια του γενετικού υλικού του θα βοηθήσει στο προσδιορισμό του φύλου και άλλων γενετικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου στον οποίο ανήκαν.
  • Πλήθος αντικειμένων από την εξαρτία του πλοίου, όπως χάλκινα και σιδερένια καρφιά, καθώς και ο μολύβδινος στύπος ξύλινης άγκυρας, αλλά και μεταλλικές άμορφες μάζες καλυμμένες από σκληρό θαλάσσιο επίπαγο, που κρύβουν τα δικά τους μυστικά, που μόνο με ακτινογραφία μπορούν να εξιχνιαστούν και να εντοπιστούν τυχόν υπάρχουσες συμβολικές παραστάσεις.

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τα Αντικύθηρα στις εγκαταστάσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων καταλλήλως συσκευασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας.

Μπορεί να σας αρέσει επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε Στο Newsletter

Copyright 2022 © DailyTraffic – Designed & Developed by JDI Web Solutions